Van Afwezig naar Aanwezig: een moment van pauzeren


Van Afwezig naar Aanwezig: een moment van pauzeren

Door mindfulnesstrainer Zohair Elabd

Een maand lang bewust afstand nemen van social media is geweldig. Maar het is niet niks! Onze telefoons zijn als een verleidelijke fruitmachine die ons steeds een nieuwe dopamine-shot toedient. Vaak lekker, maar dit zorgt er ook voor dat we vaak niet écht aanwezig zijn. We verliezen onze focus en innerlijke rust, wat kan leiden tot gevoelens van onrust, vermoeidheid en zelfs burn-out. Dit alles gaat ten koste van de verbinding met onszelf én anderen.

Het goede nieuws is dat we onze aandacht kunnen trainen om weer in het moment te zijn. Pauzeren is een simpele, maar krachtige manier om even uit de constante stroom van prikkels en gedachten te stappen en opnieuw te kiezen waar we onze aandacht naartoe willen brengen.

Probeer 1, 2 of 3 keer per dag een kort pauzemoment in te lassen. Pauzeren is een simpele oefening met een groot effect. Het betekent even stoppen met wat je doet en je aandacht richten op je zintuigen: wat zie, hoor, ruik en voel je? Dit helpt je terug te keren naar het hier en nu, los te komen van gedachten of emoties en de activiteit van stresshormonen in je lichaam te verlagen. Pauzeren biedt je ruimte om te ontspannen in het huidige moment, zonder iets te hoeven bereiken of op te oplossen. Dit kan verfrissend zijn, vooral als je vaak voorbijgaat aan wat er nu is. Merk je in het pauzeren spanning op in je lichaam of geest? Dat is niet gek! Zoals de boeddhistische leraar Gregory Kramer zegt: ‘Relax heals what pause reveals.’ Laat deze waar mogelijk los, bijvoorbeeld door je adem te verdiepen of een zucht los te laten.

Oefening: Pauzeren

Lees de instructie rustig door en pauzeer bij elke stap om even stil te staan bij je ervaring.

  1. Ga rechtop zitten (ontspannen achterover leunen of liggen kan ook) en neem een moment om te pauzeren.
  2. Breng je aandacht naar je zintuigen: voel je voeten op de vloer, je billen op de stoel, bank of bed, het contact van je rug met de ondergrond.
  3. Merk je ademhaling op en voel eventuele spanning in je schouders, je gezicht en de rest van je lichaam. Merk ook eventuele spanning in de geest op. Mogelijk is dit voldoende en laat de spanning vanzelf los doordat je het bewust opmerkt.
  4. Of creëer ruimte voor ontspanning, bijvoorbeeld door met het uitademen wat los te laten, of zelfs te zuchten. Ontspan plekken waar je spanning vasthoudt, zoals je schouders door ze te laten hangen als je merkt dat je ze onnodig optrekt, je kaken als je merkt dat je ze klemt en je gezichtsuitdrukking als je merkt dat je fronst. Ook goed voor de rimpels! Merk je nog steeds spanning op? Relax, je hoeft niet altijd 'ontspannen' te voelen. Zo creëer je in elk geval geen extra spanning.
  5. Als laatste kun je een of enkele adembewegingen opmerken en de oefening rustig af te ronden.

Je kunt zo nog even blijven zitten of je dag vervolgen. Misschien neem je iets van de aandacht mee de rest van de dag in.